Thursday, 30 July 2020

Selamat Hari Raya Aidil Adha dari Persatuan Kanser Network Selangor dan Wilayah Persekutuan (KanWork)


KanWork Stay @Home: CERITA KAMI - Siri 60

Siri 60: KEMBALI KE SEKOLAH @PKPP

Kali ini kami kongsikan pengalaman 7 ahli KanWork tentang anak/cucu mereka kembali ke sekolah dalam tempoh PKPP ini.

Baca selanjutnya di :

https://www.facebook.com/520087918438554/posts/975792019534806/

Sunday, 26 July 2020

KanWork Stay @Home: CERITA KAMI - Siri 59

Siri 59: SURVIVOR KONGSI PENGALAMAN KANSER @ PKP
Tahun ini, tahun ke 4 saya sebagai survivor kanser. Alhamdulillah diberi kesihatan yang baik sehingga kini.
Baru-baru ini, saya dijemput untuk berkongsi pengalaman kanser di Sekolah Seri Puteri. Saya merupakan Alumni SPM 1971. Berikut ialah perkongsian saya kepada mereka.
Saya didiagnos kanser payudara dan perlu menjalani mastektomi. Terbayang ‘early death’. Takut dan runsing. Ketika itu baru 2 bulan suami meninggalkan kami. Bagaimana masa depan kami? Anak-anak akan jadi yatim piatu? Saya terkenang adik saya, juga menghidap kanser payudara. Proses pembedahan, kemoterapi, sel kanser
merebak, sehingga menghembuskan nafas terakhir, anak-anak masih kecil. Tidak tertanggung rasanya!
Bagaimana saya ‘overcome fear’ ini?
1. Redha dan tawakal. Kenang kembali rahmat Allah, sentiasa zikrullah dan membaca Al Quran.
2. Cari maklumat melalui buku, internet, pakar perubatan kanser, pesakit/survivor, dan menghadiri program berkaitan kanser. Di sinilah saya bertemu KanWork.
3. Anak saya yang bekerja sebagi doktor beritahu pembedahan tidak menyakitkan. Alhamdulillah berjaya. Saya juga tidak perlu menjalani rawatan, hanya mengambil Temoxifen selama lima tahun.
4. ‘Carer’! Mereka menceriakan saya. Setelah pulih sepenuhnya, kami ‘holiday’!
Apa ‘concern’ saya?
1. Kini bilangan pesakit berusia muda meningkat. Kita harus peka dan perbaiki gaya hidup walaupun kanser itu ‘complicated’ dan sukar ditelah. ‘Monitor’ perubahan tubuh, dan buat pemeriksaan berkala.
2. Masih ada pesakit yang enggan mendapatkan pemeriksaan dan rawatan segera di hospital. Mereka memilih rawatan lain dan bertambah teruk. Ada yang menyembunyikan penyakit, bila dirujuk ke hospital telah ‘late stage’. Dampingi dan bantulah mereka supaya dapatkan rawatan lebih awal.
Aspirasi saya;
1. Perluaskan program kesedaran kanser.
2. Pesakit/‘carer’ menyertai persatuan seperti KanWork untukmendapat maklumat dan sokongan.
3. Pesakit dapat manfaat rawatan serta kos ubatan yang murah/baik melalui penyelidikan dan kecanggihan teknologi.
Itulah pesanan saya untuk adik-adik di PUTERI’s Sharing Session.
Semoga coretan ini bermanfaat untuk anda semua.
Datuk Hasnah Saleh @Kak Senah
Ketua Biro Dana KanWork/Alumni SPM 1971

Saturday, 25 July 2020

KanWork Stay @Home: CERITA KAMI (VERSI BAHASA) - Siri 58b

Siri 58b: CHE
Jumaat 25 Jun, 2020, Hajah Nik Mariam binti Nik Abdullah telah kembali ke rahmatullah dengan tenang. Inna lillahi wa inna ilahi rajiun. Seorang yang sangat penyayang dan baik hati, dia adalah ‘Che’ kepada tujuh orang anak dan menantu, adik beradik, saudara mara dan kawan-kawannya.
Che sangat prihatin terhadap orang lain. Dia selalu mengingatkan kami supaya buat yang terbaik untuk membantu orang lain, “Sampaikan hajat orang, Allah akan sampaikan hajat kita”.
Che memberi galakan, menyokong dan merestui ahli keluarganya aktif dalam KanWork. Kesemua anaknya adalah sukarelawan dan ahli seumur hidup KanWork. Begitu juga dengan menantu, cucu-cucu serta cucu-cucu saudaranya. Che pernah menghadiri beberapa aktiviti KanWork.
Hari terakhir Che adalah dalam tempoh PKP. Janji temu hospital Che pada bulan April telah ditangguhkan ke bulan Julai 2020. Namun ia sudah terlambat!
Walaupun semua anak Che duduk di kawasan Lembah Klang, namun ramai yang tidak dapat menziarahinya seperti biasa semasa awal PKP. Lagi pun, kami tidak mahu mengambil risiko jangkitan kepada Che dalam pandemik ini. Saya ditahan polis di sekatan jalan raya ketika hendak melawat Che. Nasib baik saya dibenarkan selepas memberi penjelasan. Che maklum bahawa kami sedang berhadapan dengan wabak.
Urusan jenazah Che, seperti solat jenazah dan sebagainya mematuhi SOP. Alhamdulillah dengan izin Allah, semua urusan dipermudahkan. Allahyarhamah telah disemadikan bersebelahan dengan kubur Allahyarham Haji Muhamad (Ayah).
Di bawah sekatan pergerakan antara negara, tiga daripada cucu Che berada di luar negara dan masih belum dapat pulang sehingga kini.
Semoga Allah cucuri Rahmat ke atas roh Allahyarhamah Che and Allahyarham Ayah dan menempatkan mereka dalam golongan mereka yang beriman.
Maznah Muhamad
Ahli Seumur Hidup/Sukarelawan/ Pengasas & Presiden KanWork
16 Julai 2020

KanWork Stay @Home: CERITA KAMI (OUR STORY) - Siri 58a

Siri 58a: CHE
Thursday 25 June, 2020 Hajah Nik Mariam binti Nik Abdullah returned to “rahmatullah” in peace. Inna lillahi wa inna ilahi rajiun. Thank you all for the doas and condolences. With a big heart, she is “Che” to all her seven children and their spouses, siblings, relatives and friends.
Che had always been sensitive to others’ needs. She often reminded us to do our best to help others; “Sampaikan hajat orang, Allah akan sampaikan hajat kita.” She encouraged, supported and blessed her family involvement in KanWork. All her children are KanWork volunteers and life members. Similarly, a couple of her son/daughter in-laws, grandchildren, nephews and nieces. She attended many
KanWork activities.
Che’s last days were under the MCO (Movement Control Order). Her follow up to an April 2020 appointment at a hospital had to be postponed to July 2020. Too late!
Although her children are in the Klang Valley, most were not able to visit her regularly during the earlier MCO (further, we did not want to take risk with her comorbidity to the pandemic). During one of the visits, I was stopped at a road block by a police. He let me go after explaining why I was on the road. Che understood that we were in her words, under “wabak”.
Che’s funeral arrangement e.g. solat jenazah etc. observed the SOP. Nevertheless, with Allah’s grace, all went well. Allahyarhamah was laid to rest in peace next to Allahyarham Haji Muhamad (Ayah). Under the closed border restriction, three of their grandchildren abroad still cannot be home since Che demise.
Semoga Allah cucuri Rahmat ke atas roh Allahyarhamah Che and Allahyarham Ayah dan menempatkan mereka dalam golongan mereka yang beriman.
Maznah Muhamad
Life member/Volunteer/Founder & President KanWork
16 July 2020

Friday, 24 July 2020

KanWork Stay @Home: CERITA KAMI - Siri 57

Siri 57: SOKONG PESAKIT KANSER @ PKP
Pelbagai aktiviti dianjurkan oleh organisasi/badan bukan kerajaan (NGO) untuk mereka yang terkesan dengan kanser. Berikutan pandemik Covid-19, terdapat kekangan untuk pelaksanaannya. Siri ini adalah mengenai aktiviti beberapa organisasi/NGO kanser.
KanWork, MAKNA - Majlis Kanser NasionalCaRE UPMSociety for Cancer Advocacy and Awareness Kuching (SCAN), TEMAN PPUKM serta CAKNE - Persatuan Sokongan Kanser Kanak Kanak PPUKM masih terus beroperasi samada dari pejabat atau ‘work from home’ dan secara dalam talian dalam tempoh PKP ini.

Pelbagai sokongan yang diberikan, antaranya maklumat:
KanWork, CaRE dan MAKNA menyediakan talian helpline untuk mendapatkan maklumat, bahan Pendidikan, ‘peer support’ atau kaunseling.
“…ebook di laman web”. (CaRE)
“…8 sesi webinar melalui Zoom”. (SCAN).
“Pasukan Home Visit (HV) berhubung melalui telefon dengan pesakit”. (MAKNA).
“…we remained contactable through our phone line”. (TEMAN)
Selain itu, mereka juga menghulurkan sumbangan:
“…food assistance pack mengikut kriteria tertentu”. (MAKNA)
“…bantuan kewangan (sara hidup, tambang, pengebumian) serta penghantaran ‘starter kit”. (CAKNE)
Antara cabaran yang mereka hadapi:
“…tiada face to face, ada ahli yang tidak biasa online” (KanWork).
“…tidak dapat berkomunikasi secara dekat”. (CaRE).
“Ahli tidak mahir dengan teknologi”. (SCAN).
“…sekatan pergerakan mengganggu penghantaran makanan, perkhidmatan
Digital Mobile Mammogram dan HV tidak dapat dijalankan”. (MAKNA).
“…perlu patuhi SOP semasa penghantaran starter kit”, (CAKNE).
Mereka atur strategi untuk atasi cabaran:
“…post siri Cerita Kami dan share info kanser di Facebook, galakkan ahli log in”. (KanWork).
“…guna Whatsapp, emel, Facebook dan telefon, plan untuk webinar”. (CaRE).
“…tambah aktiviti online dan explore online donation”. (SCAN)
“…kerjasama dengan AEON dan Pos Malaysia untuk penyediaan dan penghantaran makanan”. (MAKNA)
Ahli War On Cancer Patient Education Support dan Advocacy Associates yang lain seperti; Max Family Society MalaysiaThe Galen Centre for Health & Social PolicyBreast Cancer Welfare Association Malaysia (BCWA) dan National Cancer Society Malaysia (NCSM) turut menganjur aktiviti secara dalam talian.
Mereka semua tetap prihatin dan cakna untuk terus menyokong pesakit kanser!

Sunday, 19 July 2020

KanWork Stay @Home: CERITA KAMI- Siri 56

Siri 56: “INTEGRATIVE MEDICINE”
“Doktor, saya tak nak buat kemoterapi atau apa-apa rawatan kanser, saya takut, saya risau rawatan tu akan memendekkan jangka hayat saya”.
Itulah ayat keramat yang kerap kali saya dengar dari mulut pesakit yang datang berjumpa saya. Pakar onkologi, pakar bedah telah berulangkali beri penerangan, tetapi sebilangan pesakit tetap mengambil keputusan untuk tidak melakukan sebarang rawatan kanser. Ramai yang memilih untuk melakukan rawatan alternatif!

Persepi sebilangan pesakit terhadap rawatan masih kekal negatif walaupun rawatan kanser telah melalui banyak evolusi dan lebih berkesan. Setiap rawatan kanser (Kemoterapi/Radioterapi/Terapi Hormon/Targeted Therapy) yang diberikan kepada pesakit telah mengambil kira faktor berikut :
1. Tahap kanser (Tahap 1/2/3/4)
2. Subtype (sebagai contoh kanser payudara; Hormon positive atau HER2-positive)
3. Keadaan fizikal pesakit
Sel kanser akan terus merebak dan merosakkan tisu atau organ jika tidak melakukan sebarang rawatan. Contohnya kanser yang merebak ke hati boleh menyebabkan kegagalan hati. Perkara yang sama juga akan berlaku apabila kanser tersebut merebak ke paru-paru, otak atau tulang.
Anda pernah dengar tentang rawatan Tradisional dan Komplementari (TCM - Traditional & Complementary Medicine)? Ianya boleh diambil semasa rawatan kemoterapi dan radioterapi. Sebagaimana namanya, ia berupaya untuk ‘complement’ rawatan kanser dengan mengurangkan beberapa kesan sampingan. Bukan menggantikan ya! Contohnya rawatan Acupunture untuk mengurangkan sakit sendi di seluruh badan.
Saya telah merawat seorang pesakit yang menghadapi kanser di bahagian kepala dan leher dan menjalani rawatan radioterapi dan kemoterapi. Setiap kali sebelum rawatan kemoterapi, beliau akan melakukan Acupunture selama 30 minit menggunakan 4 - 6 jarum. Ini dapat mengurangkan kesan perut kembung (abdominal discomfort) dan insomnia yang di alami. Kini, beliau telah selesai menjalani rawatan dan hanya perlu follow up review setiap dua bulan sekali. Anda juga boleh!
Walaupun PKP, rawatan pesakit masih diteruskan dengan mengambil langkah berjaga-jaga seperti memakai pelitup muka, membasuh tangan dan mengambil suhu sebelum
masuk ke klinik.

NEVER GIVE UP.
TODAY IS HARD, TOMORROW WILL BE WORSE.
BUT THE DAY AFTER TOMORROW WILL BE SUNSHINE.
Insya Allah.

Dr Hafizah Zaharah Binti Ahmad
Pakar Perunding Onkologi Klinikal / Ahli Seumur Hidup KanWork

Saturday, 18 July 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami (Versi Bahasa) - Siri 55b

Siri 55b: AN EXPERINCE OF A LIFETIME


Rabu, 18 Mac 2020, bermula satu hari yang malap di Kuala Lumpur, tanda bermulanya Perintah Kawalan Pergerkan (PKP)
Lalulintas dari utara dan selatan telah disekat memasuki bandaraya KL. Pasukan Polis telah berada di pelbagai lokasi membendung pergerakan kenderaan.
Dari Menara Berkembar Petronas, jalanraya luar biasa legang. Kebanyakan restoran dan kedai ditutup. Lorong Tuanku Abdul Rahman kelihatan kelam-kabut dari biasa. Ada penjaja enggan mematuhi PKP. Para penguatkuasa mengarahkan semua untuk ditutup.
Sebulan kemudian, pelanggan di pasar raya menunggu dalam barisan panjang untuk masuk dengan mematuhi jarak sosial. Mereka secara paksa menulis pengenalan dan butiran telefon. Membeli barangan runcit jadi satu cabaran.
Di rumah, pada suatu petang Baba santai di sofa melayan musik instrumental orkestra yang menenangkan 'On a Clear Day' oleh Lamen dan Lane. Untuk mengalih kebimbangan, dia tenggelam dalam autobiografi Nelson Mandela ‘Long Walk to Freedom’.
Sambil memisah sejambak bunga, kemudian diatur dan diletakkan ke dalam pasu kaca, Mama melekokkan sedikit kerawat yang membalut supaya setiap batang akan berdiri tegak seperti bunga sebenar. Sebagai suri rumah, kehidupan berjalan seperti biasa walaupun di tengah-kancah pandemik.
Apabila loceng rumah berbunyi, Hana ke pintu mengutip bungkusan yang dihantar kurier. Dia membersihkan bungkusan dengan sapuan cecair pembasmi kuman. Cardigan cantik berwarna mustard dari ‘Çalacara’ telah menyerikan hari Hana.
Memang sukar memutuskan cadangan mengenai pendedahan ekuiti yang sebahagian besarnya dari Amerika Syarikat, atau gabungan China, Korea, dan Taiwan. Bersandarkan kepakaran pasaran semasa, pendapatan musim akan datang boleh membawa saham tinggi merudung. Huda membincang dan menghasilkan pembentangan impak tinggi kepada pelanggan penting.
Melihatnya sebagai satu alat yang perlu diterokai dan bukannya diikuti, telah memberi motivasi kepada Haikal untuk berjaya dalam kalkulus. Dia secara gigih melatihtubi kertas peperiksaan kalkulus ditalian.
Ini merupakan satu masa yang menakutkan. Oleh itu adalah sangat penting untuk kekal tenang dan bersiap sedia hadapi yang mendatang. Samada anda Baba atau Mama, Hana atau Huda, Haikal atau lain-lain, ia hadir siang dan malam; ketidaktentuan berterusan yang ngeri tentang masa depan.
Semoga yang Maha Kuasa memberkati dan melindungi kita semua.
Hatarmizi Hassan (KanWork Supporter/Volunteer)
11 July 2020



KanWork Stay @Home: CERITA KAMI (OUR STORY) - Siri 55a


Siri 55a: AN EXPERIENCE OF A LIFETIME


Wednesday, 18 March 2020 began as a grey day in Kuala Lumpur. Marking a grey time, the Movement Control Order (MCO). North and south bounds traffic were stopped from advancing into the city. Police troops were deliberately positioned in various locations curbing vehicles movement.

From Petronas Twin Towers, the street was extraordinarily quiet. Most restaurants and shops were closed. Lorong Tuanku Abdul Rahman was abnormally chaotic. Some hawkers refused to obey the MCO. Enforcement personnel ordered all to close.
Fast forward a month, customers at a hypermarket wait in long lines to enter obliging the social distance. Shoppers grudgingly scrawled their identification and phone details. Buying grocery was an ordeal.
At home, on a mid-afternoon Baba lay tranquilly on a couch with soothing instrumental orchestra ‘On a Clear Day’ by Lament and Lane. To conquer anxiety, he engrossed in the ‘Long Walk to Freedom’, an autobiography of Nelson Mandela.
Separated the bouquet into individual stems, arranged and placed the flowers in a glass vase, Mama bent the wired stems a bit so they would stand more like real flowers. As a homemaker, life went on as usual amidst the calamity.
When the home bell rang, Hana walked to the door for a parcel left by delivery. She cleaned it using disinfecting wipes. Beautiful mustard cardigan from ‘Calacara’ undoubtedly made her day.
It was hard to determine a proposition between an equity exposure largely from USA, or a combination of China, Korea, and Taiwan. Leveraged from present market expertise, the coming earnings season could bring lofty stock down to earth. Huda deliberated and produced a high impact presentation to an important client.
Thought of it as a set of tools to be explored rather than followed, motivated Haikal to succeed in Calculus. He tirelessly practised for his online Calculus examination.
It was a frightening time. It was vital to stay calm and braced for what may come. Whether you were Baba or Mama, Hana or Huda, Haikal or others, it was with you night and day; a terrible unrelenting uncertainty about the future.
May the Almighty bless and protect us all.
Hatarmizi Hassan
KanWork Supporter/Volunteer
11 July 2020

Friday, 17 July 2020

KanWork Stay @Home: CERITA KAMI - Siri 54

Siri 54: ALAHAI CUCU NENEK @ PKP
Orang kata bila ada cucu, datuk dan nenek akan lebih sayang dari anak sendiri. Anda setuju? Apa saja yang cucu minta, pasti ditunaikan. Kalau cucu kena marah, datuk dan nenek akan ‘protect’. Jaga-jaga!
Siri kali ini kami kongsikan pengalaman 6 ahli KanWork bersama cucu masing-masing dalam tempoh PKP ini.
Ada cucu yang tinggal bersama, ada yang datang setiap hari.
“Ada jaga cucu dari sekolah tak nak balik sampai 4 bulan duduk dengan saya”. (Puan Zarina). “… saya berjiran dengan anak, no gate, cucu boleh cross over datang”. (Puan Rokiah). Mengikut Puan Rabeah pula cucunya akan datang setiap hari apabila anak dan menantunya keluar bekerja, hanya 10 minit jarak rumah mereka.
Pelbagai aktiviti dilakukan bersama samada yang ‘indoor’ atau pun ‘outdoor’.
“…tolong nenek buat kuih raya, aktiviti sental kuali, bagi upah RM6 seorang” kata Puan Zarina. “… ajar cucu ngaji, yang umur 4 tahun tu, kita kena kreatif, huruf Alif tegak macam jari telunjuk, huruf Lam macam mata kail ikan”, cerita Puan Rokiah. “…teaching cucu lelaki jenis penapis di dapur dan jenis pokok limau di sekitar laman”. (Puan Rohani).
Cucu Puan Mariam suka menyanyi “nursery rhymes”. Nenek pun kena ‘join’ sekali. “…baru-baru ni tengok kat tv, ada lagu bangau oh bangau, senang sikit nenek nak ingat lagu melayu lama”, jelas Puan Mariam. Puan Rabeah pula membuat “cupcake’ dan cucu beliau yang hias. “…she decorates the cake with all the glitters”.
Berlainan dengan Puan Noriahan, semua cucu ada aktiviti sendiri tetapi nenek kena ‘on time’ di dapur. “... saya sediakan makan je, macam-macam kena sediakan sebab
kejap-kejap masuk dapur”.

Itulah sedikit cerita cucu-cucu dalam PKP ini. Pelbagai kerenah dan keletah, tetapi mereka yang jadi penawar hati, pengubat segala duka. Boleh lupa seketika masalah yang melanda. Alahai sayang cucu nenek!

Monday, 13 July 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 53

Siri 53: BANTUAN MAKANAN @ PKP
Pelbagai bantuan disalurkan kepada mereka yang memerlukan dalam tempoh PKP ini. Bantuan yang diberikan ada secara tunai mahu pun barang keperluan harian. Ada sumbangan secara peribadi atau pun sumbangan dari agensi/organisasi/institusi. Siri kali ini kami kongsikan salah satu bantuan untuk pesakit kanser.

MAJLIS KANSER NATIONAL (HQ MAKNA) telah memberikan sumbangan kepada para pesakit kanser (mengikut kriteria tertentu) yang berbentuk bantuan makanan dalam tempoh PKP ini. Beberapa Ahli KanWork antara penerima bantuan makanan ini. Syukur Alhamdulillah, ada rezeki untuk mereka. Semoga bantuan ini dapat meringkankan sedikit beban mereka
semasa PKP ini.

Tahniah dan terima kasih kepada MAKNA atas inisiatif ini dalam menyantuni pesakit kanser yang terkesan dengan pandemik Covid-19.

Saturday, 11 July 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 52

Siri 52: POTRET KAMI @ AIDILFITRI PKP
Aidilfitri 2020 akan terpahat dalam memori. Kenangan Aidilfitri PKP yang tidak akan dilupakan. Unik dan berbeza. Tidak dapat pulang ke kampung, tidak dapat berkumpul beramai-ramai. Walau apa pun, ianya tetap diraikan dengan penuh rasa kesyukuran.
Bersederhana tetapi tetap ada kemeriahannya. Yang jauh dapat dieratkan dengan kemajuan teknologi. Biar jauh beribu batu, ukhwah tetap terjalin.
Kami kongsikan potret beberapa ahli KanWork di Aidilfitri tahun ini. Semoga kita bertemu lagi di Aidilfitri yang akan datang.

Thursday, 9 July 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 51

Siri 51: PUASA ENAM SYAWAL @PKP

Setelah menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan dan meraikan kemenangan pada Hari Raya Aidilfitri (1 Syawal). Ada satu amal ibadah yang dinantikan di bulan Syawal iaitu puasa enam. Masing-masing tidak akan melepaskan untuk menunaikan ibadah ini. Begitu besar ganjarannya.
“Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringi dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun” (Hadith Riwayat Muslim).
Kali ini kami kongsikan pengalaman 9 orang ahli kanWork yang berpuasa enam. Ada yang terus berpuasa pada 2 Syawal. “First time buat puasa 6, start pada hari raya ke 2, straight 6 hari, jadi raya ke 8 terus raya puasa 6, Satu family puasa serentak, Senang raya sekaligus (Cik Z). “Alhamdulilah, puasa penuh. 1st time jugak raya kedua buat puasa terus 6 hari dan sambut raya 6 pada raya ke 8” (Puan N). “Hari ke dua Syawal dah puasa 6, hari yang ke 8 kami dah raya” (Puan A).
Majoriti yang lain dapat menyempurnakan puasa enam tetapi dengan cara yang berbeza. Ada yang bermula di akhir Syawal. Ada yang berpuasa Isnin dan Khamis. “… sama aje puasa 6 seperti tahun sebelumnya, tak puasa immediately. Makan puas-puas, habiskan ketupat rendang dulu” (Puan J). Puan W, H dan N masing-masing berpuasa enam pada setiap Isnin dan Khamis. Puan R berpuasa sekali dengan puasa putih (puasa selama tiga hari di pertengahan bulan). Mengikut Puan C, bersyukur dapat berpuasa enam penuh tahun ini.
Walaupun dalam situasi PKP dan ada cabaran kesihatan, namun ianya tidak menjadi halangan untuk berpuasa enam di bulan Syawal seperti kebiasaannya. Alhamdulillah, dikurniakan kesihatan yang baik untuk terus beribadah. Semoga segala amalan kita diterima dan diredhai oleh Allah.

Tuesday, 7 July 2020

Projek KanWork TV

Seri Kembangan, 7 Julai 2020 Persatuan Kanser KanWork dalam usaha untuk membangunkan KanWork TV. KanWork TV ialah salah satu platform media masa untuk memberi sokongan dan maklumat kepada semua yang terkesan dengan kanser. Nantikan selanjutnya…….

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 50

Siri 50: BALIK KAMPUNG @ PKPP

‘PKPB tamat, rentas negeri dibenarkan mulai 10 Jun’. Itulah antara kelonggaran yang diberikan kepada rakyat Malaysia. Gembira! Terus ‘plan’ destinasi masing-masing.
Siri kali ini kami kongsikan pengalaman beberapa ahli KanWork yang ambil peluang rentas negeri. Puan A dan Puan N pulang ke kampung di Terengganu. “… Alhamdulillah tiada kes di tempat saya” (Puan A). Puan L, Puan M & Puan S pulang ke Johor. “… Alhamdulillah tak jem” (Puan L). Puan H pulang ke Perak. Manakala Puan Z pulang ke Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan. Meriah!
Satu pengalaman baru kerana perlu membawa bekalan makanan sendiri. “… perlu bawa bekal masing-masing kerana R&R tidak dibuka sepenuhnya” Puan A. Tambah Puan L, “ya, kami stop R&R untuk toilet break je kejap, tak berani beli makanan pun, bawa bekal”.
Peluang ini dapat ‘gathering’ dengan ahli keluarga yang lain.
“…berkumpullah, InshaAllah sebab adik-adik pun duduk dekat” (Puan N). “…adik beradik pun berkumpul sama macam 1 Syawal, walaupun semasa raya mereka dah balik kampung, saya yang tak balik, di luar negeri” (Puan S). “…seronok, balik tak rancang, tak sangka semua balik, kuasa Allah cantik sangat” (Puan Z).

Ada yang buat persiapan seperti 1 Syawal. Bak kata orang ‘raya yang tertangguh’. “… balik kampung, dengan bakar lemang dan masak rendang sebab nak rai raya sekali dengan mak dan mak saudara di kampung” (Puan H). “Dapat la makan Burasak, makanan orang Bugis” (Puan L).
Puan M pula penuh kesyukuran kerana dapat berjumpa saudara mara di kampung dan anak cucu datang beraya. “… anak-anak beraya di rumah saya di Seremban, riuh rendah rumah, rasa raya semula!”.
Alhamdulillah, bersyukur dapat berjumpa yang tersayang, melepaskan rindu. Walau apa pun, kita belum menang. Pastikan kita jaga kita.

Saturday, 27 June 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 49

Siri 49: POTLUCK RAYA PKP

Alhamdulillah dapat menyambut Syawal bersama keluarga. Cuti raya pun telah habis. Kini kembali rutin harian ke pejabat. Banyak kerja ‘off’ sekejap sebab raya. 

Setiap tahun tidak pernah ‘miss’ jamuan raya di pejabat. Meriah! Tahun ini macamana? Di ‘pantry’ pun kena bergilir-gilir. Apatah lagi jamuan dan makan beramai-ramai. 

‘Last minute’ persiapan sebab tidak pasti boleh buat majlis atau tidak sebab masih PKP. Hasil perbincangan, tahun ini buat jamuan tema ‘potluck’. ‘Organizer’ hanya sediakan makanan utama seperti nasi briyani ayam dan kambing, satay, rendang, ketupat & lemang dan kek raya. Lain-lain makanan ditaja oleh setiap jabatan dan ada staf yang bawa lebih dari satu menu! Banyakkan? Barulah raya! Ok, bab persiapan makanan ‘settle’. 

‘Nervous’ juga fikir pasal majlis itu. Ok ke semua? Boleh beri kerjasama ke? Alhamdulillah, semua staff beri kerjasama, perlu beratur sebelum masuk ke bilik jamuan. Masing-masing faham dengan ‘new normal’.  Pakai sarung tangan untuk ambil makanan. Pakai pelitup muka dan kerap membasuh tangan atau gunakan ‘hand sanitizer’.

Dari segi tempat duduk. Perlu dijarakkan untuk bos-bos. Letakkan penanda ‘social distancing’ 1-meter untuk beratur mengambil makanan, tampal notis pemakaian pelitup muka. Ingat kita jaga kita. 

Masa jamuan pun jadi panjang sebab hanya 10 staf dibenarkan masuk secara bergilir-gilir untuk mengambil makanan. Selalu lepas ambil makanan, duduk sama-sama, borak-borak. Kali ini kurang meriah, sebab hanya makan di ‘workstation’ masing-masing. 

Walaupun sambutan tidak sama macam biasa, kami tetap raikan Syawal bersama rakan sepejabat. Apa yang penting silaturrahim terjalin dan SOP tetap di patuhi. Ok, jom sambung kerja semula! 

Cik Mahfuzah K 
ZahZaman Mack
Ahli KanWork

Friday, 26 June 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 48

Siri 48: ‘BUSINESS’ @ PKP

COVID -19 memberi impak besar kepada sektor ekonomi. Ada ‘business slow’, ada meningkat. Kami kongsi cerita perniagaan 8 orang ahli/rakan sokongan KanWork dalam PKP ini.

Majoriti mereka terkesan dengan pandemik ini:
‘… perniagaan butik pakaian dan travel agency tidak dapat dijalankan.’ (Puan Jauriah)
‘… banyak catering order dibatalkan, pengunjung kafe menurun dan bazar Ramadan tidak beroperasi.’ (Datin Rafidah)
‘… ramai tidak bekerja, tiada kenduri menyebabkan perniagaan terjejas dan orang lebih fokus kepada makanan.’ (Cik Nad).
‘… semua perancangan untuk produk saya terjejas teruk, tidak bergerak.’ (Encik Arjuna)
‘Pusat Perkembangan Kanak-Kanak terpaksa di tutup.’ (Puan R)

Walau bagaimana pun ada juga yang berjaya:
‘…perniagaan farmasi agak memberangsangkan, ada peningkatan jualan.’ (Encik Nazri)
‘… jualan menggalakkan, resepi turun temurun keluarga.’ (Puan Norma)
‘… saya ‘Cikgu Roti’, buat demo masakan online, terlibat dengan syarikat jualan langsung, Alhamdulillah bulan April lepas, telah mencapai target!’ (Puan Noor)

Mereka pantas atur strategi supaya ‘business’ berjalan:
‘… menjalankan online untuk butik walaupun hasilnya tidak seperti biasa.’ (Puan Jauriah)
‘…buat food delivery untuk kawasan sekitar.’ (Datin Rafidah)
‘…kelas online dan video sebagai bahan mengajar kelas.’ (Puan R).
‘Brainstorming dengan CEO, plan semula perjalanan syarikat, halatuju pemasaran dan segmentation produk.’(Encik Arjuna)
‘Terus promosi dan gunakan medium perniagaan percuma.’ (Cik Nad)

Masing-masing tetap ada cabaran!
‘…online ini terhad, tapi better than nothing’ (Puan Jauriah).
‘Saya bermula agak lambat’ (Datin Rafidah).
‘Pergerakan terhad kerana fasiliti penghantaran dari pembekal tergendala. Stok berkurangan/tiada sebab pengeluar juga menutup kilang mereka’ (Encik Nazri).
‘Guru/ibubapa tiada internet dirumah, tiada laptop dan tak semua murid dapat ikuti kelas’ (Puan R).
Puan Noor juga menghadapi masalah capaian internet.

Sekarang PKPP, ada kelonggaran dengan limitasi. Datin Rafidah perlu ambil butiran nama serta suhu badan pelanggan. Puan Jauriah memikirkan strategi untuk pakej tempatan kerana pelancongan luar negara belum dibenarkan.

Inilah rencah dunia perniagaan. Jangan panik! Sentiasa berbincang. Pegang prinsip ‘survival’ dan ‘thinking outside the box’. Semoga terus berjaya!

Monday, 22 June 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami (Our Story) - Siri 47a

Siri 47a: COVID-19 & LOCKDOWN @ SEATTLE

By March 10th we in Seattle knew the isolated case of the one man returning here from Wuhan, China with the COVID-19 virus would not be isolated and our governor quickly shut down the city with everyone told to stay in place; no one was on the roads, no one went to work, no restaurants, churches, mosques, or schools were open – everything was locked down with the hope the virus would not spread.

President Trump closed off travel to and from China thinking he had stopped the spread and he took no further action. We now know that had the federal government put the whole country on lock down in the beginning, it is possible 30,000 people who died from the virus in those early days could have been spared and maybe the 117,000 deaths, as of June 19, may have been cut to 0. Instead the virus spread so quickly that even by most governors closing down all activities across most of the 50 states, it was too late.

On May 31, in an attempt to restart the economy, most of the country, opened back up. Across the US we are now having a serious increase of COVID-19 cases with over 1000 deaths each day. We have a shortage of masks, gowns and ventilators with no end in sight for stopping the virus. Many are refusing to wear masks. Those in my age group, over 60, and especially with compromised immune systems, (I have had breast cancer twice), remain indoors waiting for a vaccine. We are not hopeful!

To get a factual look at the virus, I would suggest this website: CDC.gov/COVID-19

Professor Sandra Ratcliff
Western Washington University / KanWork Associate Member

KanWork Stay @Home: Cerita Kami (Our Story) -Siri 47b

Siri 47b: COVID-19 & LOCKDOWN @ SEATTLE
VERSI BAHASA (TERJEMAHAN)

Menjelang 10 Mac 2020, kami di Seattle tahu mengenai kes terpencil seorang lelaki yang pulang ke sini dari Wuhan, China dengan virus COVID-19 itu tidak diasingkan (kuarantin). Gabenor kami (Washington State) dengan segera menutup bandaraya dengan semua orang diberitahu untuk duduk di rumah (stay at home): tiada siapa yang berada di jalan raya, tiada siapa yang pergi ke tempat kerja, tiada restoran, gereja, masjid, atau sekolah dibuka – 
semuanya di “locked down” dengan harapan virus tidak akan merebak.

Dengan mengarahkan perjalanan ke China dan dari China ditutup, Presiden Trump beranggapan bahawa beliau telah dapat menyekat penularan wabak dan tidak mengambil apa-apa tindakan selanjutnya. Kami kini tahu bahawa jika Kerajaan Persekutuan dari mulanya meletakkan seluruh negara untuk lock down (PKP), kemungkinan 30,000 orang yang mati diperingkat awal akibat virus COVID-19 dapat diselamatkan dan 117,000 kematian sehingga 19 Jun, mungkin dapat dikurangkan kepada 0. Sebaliknya virus merebak begitu cepat. Walaupun kebanyakan Gabenor telah menutup semua aktiviti di seluruh 50 Negeri, semuanya sudah terlambat.

Pada 31 Mei, dalam usaha untuk memulakan semula ekonomi, kebanyakan negara, telah pun membuka semula aktiviti ekonomi mereka. Di Amerika Syarikat kami kini mengalami peningkatan serius kes COVID-19 dengan lebih 1000 kematian setiap hari. Kami berhadapan dengan kekurangan pelitup muka, gaun (PPE) serta 'ventilators' dan tiada tanda kelihatan untuk wabak virus akan berakhir. Ramai yang enggan memakai pelitup muka. Mereka yang dalam kumpulan umur saya, 60 tahun ke atas, dan terutamanya mereka yang mempunyai sistem imun yang terjejas, (saya survivor kanser payudara sebanyak dua kali), kekal stay @home, menunggu vaksin. Kami merasa tiada harapan! 

Untuk mendapatkan fakta mengenai virus, saya cadangkan Laman web ini: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/

Professor Sandra Ratcliff
Western Washington University
KanWork Associate Member

Sunday, 21 June 2020

Selamat Hari Bapa

Disetiap titisan peluhmu, disetiap lelah nafasmu, penuh dengan kasih & sayang.
Terima kasih ayah.

Selamat hari bapa!

Saturday, 20 June 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 46

Siri 46: MASAM MANIS 90 HARI PKP

Sepanjang gelombang jangkitan Covid-19, kami ‘oncology team’ terus merawat pesakit seperti biasa. Kami juga berisiko terdedah dengan jangkitan tidak kira pesakit sedikit atau ramai.

Fasa pertama PKP agak asing. Banyak perkara baru harus dipelajari dan masa digunakan untuk memastikan kebajikan pesakit sama seperti biasa (melalui email, telefon atau surat). Komunikasi bersama doktor lain (Malaysia dan luar negara) sentiasa dilakukan bagi meneruskan perawatan. Selain itu, kami berhubungan dengan pihak berkuasa yang memantau ‘roadblock’ untuk membantu pesakit yang datang membuat rawatan dapat melepasi sekatan.

Situasi sekarang (PKPP) adalah lebih baik. Pesakit jangan bimbang mengenai

keselamatan di hospital atau fasiliti rawatan. Apa yang kami cuba terapkan adalah rawatan kanser harus diteruskan! Covid-19 boleh membunuh, begitu juga kanser.

Jumlah jangkitan dan kematian disebabkan Covid-19 di negara kita telah menurun dengan mengurangkan risiko Covid-19. Tetapi tidak untuk kanser. Melambatkan atau menangguhkan rawatan boleh menyebabkan kanser menjadi lebih teruk dan akhirnya menyebabkan kematian tanpa berusaha untuk mendapatkan rawatan. Jika tidak pasti tampil berjumpa dengan doktor anda atau dapatkan maklumat dari sumber yang sahih.

Sila layari blog #klinikonkologimaya untuk panduan mengenai kanser dalam tempoh Covid-19. Blog ini dihasilkan bersama 3 pakar onkologi lain iaitu Dr. Natasha Hashim, Dr. Azura Deniel dan Dr. Hayani Wahid ketika PKP bermula. Maklumat disediakan dalam Bahasa Malaysia. Antara info yang boleh didapati ialah kanser, rawatan dan isu terkini mengenai kanser. Ianya boleh dimanfaatkan oleh sesiapa sahaja. Semoga ilmu mengenai kanser ini dapat diperkasakan pada masa akan datang.

Dr. Mastura Md Yusof
Pakar Onkologi/Ahli Bersekutu KanWork
15 Jun 2020

Friday, 19 June 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 45

Siri 45: PKP DAN IMPAK KEPADA ANAK PESAKIT KANSER

Islam telah mendidik kita agar menyedari dan insaf bahawa setiap insan yang hidup di muka bumi fana ini adalah khalifah (pengurus). Ianya dilantik oleh Allah SWT untuk mentadbir dunia selaras dengan kehendak syariah Islam yang bersifat universal. Segala yang wujud di dunia ini adalah hak milikNya termasuk anak-anak. Justeru itu sebagai seorang Muslim yang percaya wujudnya alam akhirat maka anak-anak ini perlu dijaga dengan penuh amanah kerana kelak kita sebagai pengurus akan dipersoalkan olehNya.

Bermula dengan PKP, PKPB dan kini PKPP, pandemik Covid-19 telah mengubah tatacara hidup kami sekeluarga. Sebelum ini tugas memasak hanyalah saya seorang tetapi dengan konsep ‘work from home’ dan sesi pembelajaran sekolah secara online, anak-anak kami mula membantu di rumah. Bermula dengan proses memasak, pelbagai aneka lauk kesukaan mereka seperti siakap tiga rasa, ayam masak merah, spaghetti carbonara, kari ketam, mee goreng udang dan beberapa lagi menu. Selain itu anak-anak juga di disiplinkan dengan membasuh baju, basuh pinggan mangkuk, kemas rumah di samping tugasan hakiki iaitu menjaga ibu yang sedang melawan kanser.

Dalam tempoh perintah kawalan ini, saya tidak pernah culas untuk membawa isteri ke hospital. Anak-anak terpaksa ditinggalkan di rumah sehinga waktu petang baru kami pulang. Hanya Allah tempat kami berserah. Kadang-kadang saya tidak sempat menyediakan makanan tengah hari, isteri akan membeli makanan kesukaan mereka iaitu KFC dan Subway sewaktu pulang dari hospital. Isteri saya melakukan perkara ini demi memastikan anak-anaknya sentiasa bahagia dan ceria serta berdikari walaupun ibu mereka sedang menjalani rawatan kanser (masuk tahun ke empat rawatan).

Kini anak-anak lelaki kami semakin matang dan faham tentang kehidupan sebuah keluarga pesakit kanser. Anak-anak kami banyak berkorban kasih sayang, masa, pendidikan, masa lapang dan pelbagai lagi semenjak isteri saya disahkan sakit kanser. Sesungguhnya sakit itu ujian dan sabar itu adalah nikmat.

Dr. Mohd Faisol Ibrahim
Pensyarah USIM/Ahli Kanwork

Tuesday, 16 June 2020

KanWork Stay @Home: Cerita Kami - Siri 44

Siri 44: LOCKDOWN @ MAKKAH
Kota Mekah, salah satu antara dua kota suci dalam Islam juga dilanda pandemik COVID-19. Bermula 26 Mac 2020, Kerajaan Saudi telah mengenakan perintah berkurung bermula 7.00 malam hingga 6.00 pagi secara berperingkat kepada penduduk Mekah.

Penduduk hanya dibenarkan keluar untuk mendapatkan barangan keperluan dan ubat-ubatan dari kedai runcit serta farmasi yang berdekatan. Sehingga sekarang, perintah berkurung ini dilanjutkan dari 3.00 petang hingga 6.00 pagi.
Hukuman yang agak berat dikenakan iaitu denda sebanyak 10,000 Riyal jika sabit kesalahan untuk penduduk yang ingkar arahan kerajaan.
Kerajaan Arab Saudi telah menyekat kemasukan jemaah umrah bermula 27 Februari 2020. Di ikuti dengan penutupan sekolah dan universiti pada 8 Mac 2020. Lain-lain tempat yang ditutup adalah pejabat kerajaan, tempat awam, taman permainan kanak-kanak, dewan masjid dan pusat beli belah. Semua masjid juga ditutup kecuali Masjidil Haram dan Masjid Nabawi yang mana solat hanya dibenarkan kepada para imam, bilal dan petugas masjid sahaja. Semua penerbangan antarabangsa juga disekat.
Apabila kes pertama dilaporkan 3 Mac 2020, jangkitan semakin meningkat. Oleh itu, kerajaan bertindak untuk membuat 'mass test' di kawasan yang mempunyai kepadatan penduduk yang agak tinggi dan perumahan kos rendah.

Pada bulan Ramadan yang lepas, waktu perintah berkurung ditukar dari jam 5.00 petang sehingga 9.00 pagi. Menjelang Syawal ianya diperketatkan lagi bagi menyekat sebarang aktiviti (berkumpul beramai-ramai). Solat sunat Aidilfiti dijalankan di rumah masing masing.
Keluarga Malaysia seperti saya dan isteri yang berada di Mekah hanya dapat bertukar-tukar juadah sahaja pada Syawal kali ini. Kami tidak dapat ziarah hari raya seperti kelazimannya.
Kota Mekah masih lagi berada di bawah perintah berkurung sehingga 21 Jun 2020 bila mana semua dijangka akan kembali kepada kehidupan normal kecuali sekatan umrah.
Sehingga kini Kerajaan Arab Saudi masih belum memberi kata putus mengenai pelaksanaan ibadah Haji 2020. Walaubagaimana pun, Kerajaan Malaysia telah membuat keputusan tidak akan menghantar jemaah untuk menunaikan ibadah haji tahun ini.
Hj. Hasnan Hassan @Makkah
Penyokong / Sukarelawan KanWork
12 Jun 2020